By Super User on Srijeda, 28 Veljača 2018
Category: Korisni savjeti CV - Životopis

3 važna savjeta za ključne riječi u Vašem životopisu


Ključne riječi ili ključni pojmovi su važan element životopisa, njihova funkcija je istaknuti Vaš CV i pokazati poslodavcu da govorite s njim istim jezikom. Prikupili smo nekoliko savjeta koji će Vam pomoći odabrati najpovoljnije ključne riječi za Vaš životopis kako biste se uspješno prijavili za bilo koji posao, koji možete pronaći ovdje.


1. Potražite ključne riječi u tekstu oglasa za posao


U suštini ključne riječi su pojmovi koji se koriste od strane poslodavca za formiranje otvorene pozicije za posao. Naći ćete njih u tekstu oglasa za posao. Životopis kandidata uvijek mora se podudarati određenom otvorenom radnom mjestu, i opis ključnih stavki koje traži poslodavac je ovdje na prvome mjestu.

Kako biste prilagodili Vaš životopis određenoj poziciji trebate :

1) istaknete u samom tekstu oglasa ključne uvjete, stručnost i vještine za potencijalnog kandidata, profesionalne pojmove,

2) a zatim da njih prilagodite Vašem životopisu. Ako imate malo radnog iskustva, razmislite o tome na koji način je moguće prikazati one Vaše stručne i osobne vještine kako bi se podudarale s ključnim stavkama i uvjetima za kandidata u oglasu.


2. Govorite s poslodavcem istim jezikom


Navedite u životopisu one pojmove koje poslodavac koristi u tekstu oglasa za posao, čak i ako u svojoj struci koristite druge nazive. Iste stručne vještine, kompetencije ili vrste posla moguće je opisati na različite načine. Stručnjaci za ljudske potencijale mogu tražiti određene vještine u tekstu životopisa uz pomoć automatskih sistema pretraživanja teksta, ili jednostavno tražiti određene riječi pregledavajući CV u potrazi za njegovom usklađenošću sa zahtjevima otvorenog radnog mjesta. Uključujući ove ključne riječi u Vaš životopis poveći ćete šanse da ga prepoznaju i istaknu između drugih.


3. Uradite sve koherentno


Ključne riječi je moguće uključiti kako u životopis tako i u popratno pismo, ali potrebno je to da uradite koherentno. Jednostavna mehanička zamjena pojmova može izgubiti smisao u Vašem životopisu te ga samo pokvariti. Nema potrebe da kopirate tekst oglasa za posao. Istaknite u Vašem životopisu one vještine, kompetencije i dostignuća koje su, po Vašem mišljenju, najbitnije za poslodavca i koje čine Vaše jake strane.
Potrudite se da otkrijete koji problem ili zadatak ima pred sobom kompanija koja otvara radno mjesto, i pokažite u svom životopisu i motivacijskom pismu da ga možete ga riješiti, koristeći pri ovome ključne riječi iz oglasa za posao.

by Tanja Ermenić
Country Manager Croatia, Serbia, Bosnia and Herzegovina

Related Posts

Leave Comments